Рецепти

Риба в духовці дорада. Дорадо у фользі

Дорадо – дуже смачна, але далеко не бюджетна риба, але якщо все-таки така рибка «водиться» у вас у холодильнику, я пропоную вашій увазі один із способів якомога смачніше приготувати дорадо в духовці у фользі. Рецепт досить простий і весь секрет приготування полягає в маринаді. Щоб риба дорадо у фользі в духовці вийшла смачною, потрібно обов’язково заздалегідь витримати її в маринаді кілька годин.

Приготування дорадо в духовці у фользі не займе у вас багато сил і часу, якось особливо стояти біля плити не доведеться, і по суті всю роботу зробить за вас духовка. Цей рецепт підходить також для мангалу, тому якщо ви збираєтеся на пікнік, просто заздалегідь замаринуйте дорадо і загорніть перед виходом у фольгу.

Нижче я розповім вам скільки запікати дорадо у духовці у фользі, а також як запекти дорадо у духовці у фользі з апетитною рум’яною скоринкою, як у мене на фото. Ви зацікавлені? Тоді ласкаво просимо на мою скромну кухню!

Інгредієнти на 2 порції:

  • 2 шт. риби дорадо (вагою 300-400 гр. кожна)
  • 1 головка часнику
  • 1 невеликий пучок петрушки
  • 4 ст. рослинної олії
  • 1 ч. л. морської солі
  • сік з ½ лимона
  • цедра з ½ лимона

Як приготувати дорадо в духовці у фользі:

Рибу дорадо миємо, чистимо від луски і видаляємо начинки, ще раз промиваємо.

Підготуємо всі інгредієнти для маринаду: миємо зелень петрушки, нарізаємо часник, натираємо лимонну цедру.

У глибокій тарілці, де маринуватимемо нашу рибу, змішуємо рослинну олію, морську сіль, часник і лимонний сік.

Зелень петрушки приминаємо руками, щоб трава віддала всі свої аромати в маринад, і набиваємо черевці дорадо зеленню з маринадом і шматочками лимона, з яких ми видавили сік.

Тарілку з рибою затягуємо харчовою плівкою або накриваємо кришкою і відправляємо маринуватися в холодильник мінімум на дві години. Чим довше маринується риба – тим смачнішою вона вийде у готовому вигляді. Цей рецепт маринаду універсальний і підходить для будь-якої риби.

Перед тим, як приготувати дорадо у духовці у фользі, ми прибираємо всі залишки маринаду з тушки риби, у тому числі зелень, часник та шматочки лимона. Я знаю, що багато кулінарів запікають дорадо в духовці у фользі з лимоном, але особисто я вважаю такий спосіб не зовсім доречним. Під час запікання лимон віддає гіркоту рибі, і це відчутно впливає смак готової страви. Ми використовували в маринаді лимонний сік і цедру, і цього цілком достатньо, щоб досягти насиченого лимонного смаку.

Викладаємо рибу на шматок фольги складений удвічі та робимо кілька декоративних надрізів, як у мене на фото.

Далі загортаємо фольгу таким чином, щоб можна було потім її легко розгорнути і не порвати, і укладаємо рибу на деко. Відправляємо нашу рибу дорадо у розігріту до 200 град. духовку на 20-25 хвилин|мінути|.

Дорадо (або дорада, морський карась, золотистий спар) – дуже популярна зараз риба з білим м’яким та дуже смачним м’ясом. Практично повна відсутність дрібних кісток дозволяє активно застосовувати дорадо в кулінарії. Її готують на грилі, використовують при варінні супу, коптять, смажать на сковороді, запікають цілком. Сьогоднішні рецепти для любителів запеченої риби.

Складові:

  • Дорадо – 4 шт.;
  • Лимон – 4 шт.;
  • Оливкова олія – 4 ст. л.;
  • Сіль за смаком;
  • Перець чорний мелений на смак;
  • Зелений базилік – 4 пучки.

Загальна інформація:

  • Час приготування:
    30 хвилин;
  • Кількість порцій
    4:

Спосіб приготування:

  1. Духовку розігріти до 200 градусів. Рибу почистити і випатрати, добре промити і обсушити. Половину широкого листа фольги змастити невеликою кількістю оливкової олії.
  2. Покласти на цю половину рибу, посолити та поперчити її з обох боків, натерти оливковою олією.
  3. Половину лимона нарізати тонкими скибочками, з половини вичавити сік. Соком як слід збризкати рибу, а скибочки разом з пучком зеленого базиліка покласти в черево.
  4. Загорнути рибу щільно у фольгу і забрати в духовку. Запікати приблизно хвилин 20-25.

Якщо під рукою є суміш сушених італійських трав, куди зазвичай входять орегано, базилік і чебрець, то нею непогано посипатиме рибу з обох боків після того, як вона буде вже нафаршована лимоном та базиліком.

Запечена дорада

Складові:

  • 1 дорада вагою 400-700 гр.;
  • 2 гілочки петрушки;
  • 2 часточки лимона;
  • оливкова олія;
  • сіль;
  • чорний перець.

Загальна інформація:

  • Час приготування:
    25 хвилин;
  • Кількість порцій
    2:

Спосіб приготування:

  1. Очистіть рибу від луски, акуратно випатрайте, щоб не пошкодити жовчний міхур, видаліть зябра, вишкріб ножем нирки – щільні темно-червоні згустки по обидва боки від хребта, – промийте і обсушіть.
  2. Змастіть рибу невеликою кількістю оливкової олії, приправте зсередини і ззовні сіллю і свіжомеленим чорним перцем, і засуньте в черевце зелень і пару часточок лимона. Увімкніть духовку і дайте прогрітися їй до 220 градусів.
  3. Перекладіть дораду на деко або форму для запікання і готуйте протягом 14–20 хвилин, залежно від розмірів риби. За більш високої температури духовки риба виходить смачнішою, але потрібно уважно за нею стежити, оскільки, забувши про неї на кілька хвилин, легко зіпсувати все.
  4. Подавайте дораду, розділивши її на філе або повністю, як вам більше подобається. Запечена дорада в духовці дуже виграє, якщо збризкати її оливковою олією, а потім, за бажання, ще кількома краплями лимонного соку.

Риба дорадо в духовці

Риба дорадо запечена у фользі в духовці. Ця рибка має щільне біле м’ясо і мало кісток. Додайте більше приправ і лимона, буде дуже смачно!

Складові:

  • Риба – 2 шт.;
  • олія оливкова – 5 ст.л.;
  • приправа для риби – 2 год.
  • лимон – 1 шт.;
  • сіль за смаком.

Загальна інформація:

  • Час приготування:
    30 хвилин;
  • Кількість порцій
    2:

Спосіб приготування:

  1. Рибу помити, почистити і випатрати. Потім зробити на рибі надрізи з відстанню приблизно 1 см. Рибу посолити зовні та всередині.
  2. З оливкової олії, соку лимона та приправи приготувати маринад. Залити рибу маринадом, у середину кожної тушки покласти кілька часточок лимона.
  3. Маринувати близько 1 години можна і більше. Потім кожну тушку окремо загорнути у фольгу, укласти у форму для запікання та відправити до духовки на 30 хвилин при 180 градусах.
  4. Фольгу відкрити і запікати ще 10-15 хвилин на режимі гриль до золотистої скоринки. Смачного!

Дорада в духовці з помідорами

Складові:

  • часник молодий – 2 зубчики;
  • оливкова олія – 70 мл;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • сіль морська за смаком;
  • перець чорний свіжомелений за смаком;
  • перець запашний горошком до смаку;
  • прованські трави до смаку;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • лимони – 4 часточки;
  • кріп свіжий – 4 гілочки;
  • помідори – 3 шт.;
  • Дорада з головою – 2 шт.

Загальна інформація:

  • Час приготування:
    90 хвилин;
  • Кількість порцій
    3:

Спосіб приготування:

  1. Починаємо з підготовки риби. Акуратно чистимо від луски. Плавці та хвіст не відрізаємо. Розрізаємо черево гострим ножем і потрошимо. Видаляємо жир, зябра, голову не відрізаємо. За допомогою кухонних ножиць та ножа вирізаємо хребет і видаляємо великі кістки.
  2. Робимо кілька надрізів навскіс, не дуже глибоких. Це для того, щоб риба краще просолилася і не скукожилася під час приготування. Підготуємо суміш із спецій, якою натрімо рибу. У ступці розтираємо спеції. Декілька горошин чорного перцю, коріандру в зернах, сухих ароматних трав. Додаємо солі морської та 2–3 горошини запашного перцю.
  3. Після розтирання вийде запашна суміш спецій для риби. Посипаємо рибу зсередини спеціями, і трохи по шкурі. Залишаємо рибу полежати, доки буде смажитися цибуля – хвилин 15-20.
  4. Поки солиться наша риба, чистимо цибулю та нарізаємо кільцями. На сковороді розігріваємо 2 ст. оливкової олії та обсмажуємо на ній цибулю до золотистого кольору. Підготуємо форму, в якій випікатимемо рибу (у мене скляна).
  5. Застелити пекарським папером і змастити оливковою олією. На дно форми укладаємо порізані пластинами помідори. Трохи їх посолити та поперчити. Смаженою цибулею наповнюємо наші рибки і в кожну кладемо по 1 лавровому листочку.
  6. Укладаємо рибу на помідори. Часник дрібно натерти/роздавити та змастити шкірку рибок. Зверху збризкуємо оливковою олією. Між рибками укладаємо ще часточки помідора.
  7. Відправляємо рибу в розігріту духовку до 200 ° C і випікаємо хвилин 30. Слідкуємо за своєю духовкою, при необхідності часом накриваємо фольгою, щоб не підгоріла. Готову рибу подаємо відразу ж, прикрасивши за бажанням лимоном та свіжим кропом.

Дорада запечена з овочами

Складові:

  • Дорадо – 2 шт.;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Часник – 1 зубчик.;
  • Оливкова олія – 70 мл;
  • Цибуля – 1 шт.;

Спеції:

  • морська сіль;
  • перець чорний та запашний горошком;
  • сухі ароматні трави;
  • лавровий лист;
  • лимон;
  • петрушки.

Загальна інформація:

  • Час приготування:
    90 хвилин;
  • Кількість порцій
    2:

Спосіб приготування:

  1. Рибу акуратно почистити від луски, не відрізаючи плавці та хвіст. Випатрати, розрізавши черево гострим ножем. У внутрішній порожнині досить багато жиру, його треба видалити. Видалити також зябра, голову не відрізати. Далі за допомогою кухонних ножиць та ножа вирізати хребет і видалити великі кістки. Зробити з боків риби по 3-4 поперечних або навскіс надрізів. Неглибоко – 10 мм буде достатньо. Так, по-перше, риба краще просолиться. По-друге, риба не скукожиться під час готування.
  2. У ступці розтерти спеції. Додати 0.5 ч. л. солі (морський) та 2–3 горошини запашного перцю. Після розтирання вийде запашна суміш спецій для риби. Посипати рибу зсередини спеціями і трохи по шкурі. Залишити рибу трохи полежати доки смажити цибулю – приблизно 15 хвилин.
  3. Цибулю очистити і нарізати кільцями. На сковорідці розігріти 2 ст. л. оливкової олії (це близько 30-35 мл) і обсмажити на ній цибулю до золотистого кольору. Смаженою цибулею наповнити внутрішню порожнину дорадо, розподіливши цибулю однорідним шаром. Вкласти всередину риби по одному лавровому листку.
  4. Дно форми для запікання змастити олією – укласти лист пергаментного паперу, або паперу для випічки. Змастити папір рослинним маслом, щоб він був злегка жирним. Загалом олії має піти до 1 ч. л.
  5. Один помідор нарізати на пластинки товщиною 4-5 мм. І укласти скибочки на папір в один шар. Строго кажучи, це не стільки «для рецепту», скільки для того, щоб риба не пристала до форми та паперу. Помідор трохи посолити.
  6. Поверх укласти рибу. Очистити зубчик часнику, дрібно натерти його, або розтерти у ступці, і змастити поверхню риби, намагаючись, щоб часник не прилип грудками. Залишками оливкової олії (її має залишитися близько 1 ст. л.) змастити рибу, не пропускаючи, щоб вся поверхня риби балу покрита плівкою оливкової олії. Другий помідор нарізати часточками і укласти в проміжки між дорадо.
  7. Поставити форму з рибою в розігріту до 200-210 градусів духовку. Запікати 30 хвилин. Далі треба оцінити готовність риби, якщо треба додати часу готування. Але зазвичай півгодини цілком достатньо.
  8. Готову дорадо в духовці обережно, щоб не розвалилася, перекласти на тарілку, додати часточки запеченого помідора і трохи зелені петрушки. За бажанням можна полити дорадо в духовці лимонним соком, що дуже покращує смак.

Риба дорадо або морська карась мешкає в субтропічних і тропічних водах. Основний ареал поширення – східна Атлантика, Середземне море. У кулінарії використовують екземпляри від 500 до 700 грамів. Хоча у природі зустрічаються і риби-гіганти. У дикому середовищі дорадо має яскраве забарвлення, переливається зеленим, синім, золотим, червоним кольором. Снула риба набуває сірого кольору.

Існує думка, що чим менший розмір тушки, тим вона смачніша після приготування. Знавці цінують дорадо за чудовий смак. Конкуренцію їй з нежирних видів за кулінарними перевагами можуть становити сибас, барабулька. Популярність морського карася настільки велика, що цей вид вирощують спеціально для подальшого вжитку.

М’ясо морського карася містить багато корисних речовин:

  • калій;
  • фосфор;
  • селен;
  • кальцій;
  • мідь;
  • вітаміни Е, D, групи;
  • незамінні амінокислоти.

Дорадо підходить для дієтичного харчування, благотворно впливає на роботу серця, підвищує еластичність судин, знижує рівень холестерину, покращує пам’ять, уповільнює процес старіння організму.

Готується повністю тушкою, шматочками, запікається в духовці, обсмажується на сковороді, робиться на грилі. Рецептів багато, від найпростіших до екзотичних, я розгляну найкращі варіанти приготування в домашніх умовах.

Підготовка до запікання

Щоб запекти золотистого спаря в духовці, підготуємо тушку:

  • Чистимо від луски, обрізаємо плавці, видаляємо начинки, промиваємо, обсушуємо.
  • Відбираємо інгредієнти, вказані у рецепті.
  • Відрізаємо фольгу чи папір для запікання за розміром.
  • Допоміжні інструменти: ножі, у тому числі для чищення риби, кулінарні ножиці, обробна дошка, пензлик для змащування, кухонна прихватка.
  • Після підготовки включаємо духовку на прогрів до 200-220 градусів.

Покроковий план приготування

  1. Дорадо перед чищенням промиваємо проточною водою.
  2. Обрізаємо плавці. Знімаємо луску з одного боку, потім з іншого спеціальним ножем. Якщо такого немає, використовуємо овочеву терку. Для полегшення процесу видалення лусочок, тушку можна ошпарити окропом.
  3. Очищаємо черевце та спинку. Проводимо пальцем проти зростання луски, якщо вона залишилася, дочищаємо.
  4. Дорадо потрошимо. Розрізаємо черевце від голови до хвоста, виймаємо потрухи, намагаючись не пошкодити жовчний міхур.
  5. Випотрошену тушку промиваємо. Видаляємо зябра та внутрішні плівки, кровоносні судини вздовж хребта. Голову і хвіст не відрізаємо, щоб готове блюдо виглядало привабливіше.
  6. Ще раз промиваємо під проточною водою та обсушуємо паперовими серветками.
  7. Підготовку закінчуємо поздовжнім надрізанням дорадо для рівномірності запікання.
  8. Тушку натираємо сіллю із зовнішнього боку та всередині черевця.
  9. Рясно збризкуємо соком лимона, щоб надати особливий смак та аромат. Можна натирати спеціями, все залежить від переваг.
  10. Миємо і нарізаємо овочі: томати, цибулю, картопля, селера, кабачки та інше.
  11. На деко кладемо фольгу або папір для запікання, змащуємо оливковою олією.
  12. Формуємо подушку з овочів, зверху укладаємо дорадо зі шматочками лимона (частки заправляються в черевце, надрізи). Тушку можна збризкати оливковою олією.
  13. Відправляємо лист у духову шафу, виставляємо температуру від 170 до 190 градусів.
  14. Запікаємо від 25 до 40 хвилин в залежності від розміру та типу духовки. Можна залишити рибу відкритою або накрити другим шматком фольги. В останньому випадку хвилин через 20 або за 5 хвилин до кінця приготування фольгу знімаємо і відправляємо деко в духовку, щоб за час, що залишився, дорадо вкрилася апетитною, хрусткою скоринкою.

Класичний рецепт дорадо в духовці

складові

Порції: 2

  • дорадо
    2
    шт
  • цибуля ріпчаста
    2
    шт
  • помідори чері
    100
    г
  • часник
    2
    зуб.
  • лимон
    1
    шт
  • кріп
    1
    пучок
  • прованські трави
    3
    г
  • олія оливкова
    3
    ст. л.
  • сіль морська
    за смаком
  • перець
    за смаком

на порцію

Калорії:
101
ккал

Білки:
12.5
г

Жири:
5.5
г

Вуглеводи:
1.1
г

45 хв.

Відео-рецепт
Друк

Готуємо рибу. Очищаємо від луски, видаляємо нутрощі, зябра. Промиваємо. Робимо кілька надрізів навскіс з боків.

Солю і сумішшю зі спецій натираємо дорадо зовні та всередині. Залишаємо на 20 хвилин для маринування.

У цей час підсмажуємо цибулю до напівготовності на сковорідці з олією.

На лист, змащений маслом, викладаємо порізані пластинами помідори (їх підсолити, поперчити), підсмажену цибулю. Зверху кладемо дорадо.

Дрібно шаткуємо часник і посипаємо їм тушку.

Частки лимона, лавровий лист закладаємо в надрізи та всередину.

Зверху золотистого спаря укладаємо часточки помідорів, поливаємо оливковою олією.

Відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку та запікаємо півгодини.

Слідкуємо, щоб риба не підгоріла (можна укрити на час пропікання фольгою).

Готову страву подаємо з лимоном, зеленню кропу та білим вином.

Дорадо у фользі з картоплею

Складові:

  • риба – одна тушка;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • картопля – 2 шт.;
  • часник – 4 зубчики;
  • лимон – 1 шт.;
  • масло оливкове;
  • вершкове масло;
  • вино біле – 1 келих;
  • сіль за смаком;
  • петрушка – до смаку.

Як готувати:

  1. Укладаємо на лист шматок фольги.
  2. Готуємо картоплю та цибулю. Нарізаємо кружальцями, обсмажуємо на сковороді у вершковому маслі до напівготовності. Розкладаємо рівномірним шаром на лист.
  3. Готуємо морського карася. Кладемо тушку на шар картоплі із цибулею.
  4. Нарізаємо дрібно часник та петрушку, посипаємо рибу. Вливаємо келих білого вина. Закриваємо конверт із фольги.
  5. Деко відправляємо в нагріту духовку. Температуру виставляємо 180 градусів, запікаємо 30 хвилин.
  6. За 5 хвилин до готовності розкриваємо фольгу і даємо можливість радісно покритися рум’яною скоринкою.

Смачний рецепт фаршированої дорадо

Складові:

  • креветки очищені – 40 г;
  • мідії консервовані – 40 г;
  • сир “Едам” – 40 г;
  • морські гребінці (консерви) – 30 г;
  • вершки – 20 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • оливкова олія – 40 мл;
  • кріп.

Приготування:

  1. Готуємо фарш із морепродуктів. Додаємо оливкову олію, вершки. Ретельно перемішуємо.
  2. Натираємо сир, тиснемо часник, нарізаємо кріп, відправляємо їх до фаршу з морепродуктів.
  3. Закладаємо готову суміш усередину тушки. Доцільно закріпити краї черевця зубочистками.
  4. Натираємо зверху сумішшю лимона, перцю, солі.
  5. На лист додаємо трохи оливкової олії. Фаршировану рибу запікаємо 30 хвилин|мінути| при 220 градусах.

Відео рецепт

Калорійність

Низька калорійність запеченого морського карася приваблює любителів дієтичного харчування. На 100 г вона становить всього 96 ккал. Враховуючи те, що страви включають низькокалорійні продукти, користь для організму та його оздоровлення незаперечні.

  • Морська карась завжди подається з білим сухим вином.
  • Час приготування краще зводити до мінімуму. Це дозволить зберегти корисні властивості, соковитість та аромат продукту.
  • Для подачі маленьким дітям м’ясо потрібно очищати від дрібних кісток.
  • Дорадо гармонує з різними гарнірами з овочів, морепродуктів, круп (рис, нут, сочевиця тощо), макаронів.

Риба дорада, аурату, золотистий спар, морський карась (назви одного виду) заслужено має успіх у гурманів і людей, які ведуть здоровий спосіб життя. Це криниця корисних мікро- і макроелементів. За змістом йоду вид випереджає навіть скумбрію.

Кулінарна обробка не обмежується приготуванням у духовці. Можна зварити відмінну юшку, посмажити, запекти в рукаві або обсмажити стейки на грилі.

У когось, можливо, рибний день – четвер чи п’ятниця. У нас, так вийшло, зазвичай вечір суботи. Готуємо дорадо у духовці. Вихідний, можна поспати зайву годинку, а потім, у будь-якому випадку, треба їхати в магазин за продуктами на весь наступний тиждень, інакше питимемо воду з лимоном. Як кажуть, третього не дано. Особливості життя в сучасному місті.

З цих причин по суботах зручно приготувати рибу. Рибні страви смачні, поживні та готуються дуже швидко. Те що треба!

Сьогодні готували дорадо. До речі, досі мене не переконали, що треба казати дорада. Океанічна риба золотистий спар (Sparus aurata), простіше кажучи “морський карась”, свою назву “Дорадо” взяла від давньо-романського d’oro – золото. У цієї риби на голові між очима золотистого кольору пляма. А сам термін dorado – з іспанської перекладається «золотою». Легендарна “золота країна”, яку шукали іспанські конкістадори – El Dorado. І округ штату Каліфорнія з такою самою назвою біля озера Lake Tahoe, у горах – я там проїжджав одного разу. Так чому “дорада”??? Так Бог із ним. Як не назви – риба інший не стане.

Додаро готують у різний спосіб. Зізнатись, я жодного разу не їв смачну рибу. Відчуття, що зіпсувати дорадо неможливо. Але, моє переконання, чим простіше рецепти приготування дорадо і простіше процес приготування, тим смачніше.

Дорадо у духовці. Покроковий рецепт

Інгредієнти (2 порції)

  • Дорадо (0.5 кг)
    2 шт
  • Помідори
    2 шт
  • Часник
    1 зубчик
  • Оливкова олія
    70 мл
  • Цибуля
    1 шт
  • Спеції: морська сіль, перець чорний та запашний горошком, сухі ароматні трави, лавровий лист
    за смаком
  • Лимон, петрушка
    для прикраси
  1. Дорадо треба розморозити. Не варто швидко розморожувати, особливо в мікрохвильовій печі. Краще ввечері витягнути рибу з морозильника та перекласти у холодильне відділення. До ранку дорадо буде готове до кулінарної обробки. Дорадо, помідори, цибуля, трохи оливкової олії та спеції
  2. До речі, варто розморожувати в герметичному кульку, інакше луска риби присохне і погано чиститиметься. Я до речі вперше розглянув ту саму пляму на голові, якій риба зобов’язана своєю назвою. Я до речі вперше розглянув ту саму пляму на голові, якій риба зобов’язана своєю назвою
  3. Рибу акуратно почистити від луски, не відрізаючи плавці та хвіст. Випатрати, розрізавши черево гострим ножем. У внутрішній порожнині досить багато жиру, його треба видалити. Видалити також зябра, голову не відрізати. Далі за допомогою кухонних ножиць та ножа вирізати хребет і видалити великі кістки. Зробити з боків риби по 3-4 поперечних або навскіс надрізів. Неглибоко – 10 мм буде достатньо. Так, по-перше, риба краще просолиться. По-друге, риба не скукожиться під час приготування.
  4. У ступці розтерти спеції. Рекомендую по третині чайної ложки горошин кольорового перцю, коріандру в зернах, сухих ароматних трав. Додати 0.5 ч. л. солі (морський) та 2-3 горошини запашного перцю. Після розтирання вийде запашна суміш спецій для риби. Втім, на складі я не наполягаю, на вашу думку. Посипати рибу зсередини спеціями і трохи по шкурі. Залишити рибу полежати, поки смажитиметься цибуля – близько 15 хвилин.
  5. Цибулю очистити і нарізати кільцями. На сковорідці розігріти 2 ст. л. оливкової олії (це близько 30-35 мл) і обсмажити на ній цибулю до золотистого кольору. Можна накрити сковорідку кришкою і смажити цибулю на невеликому вогні, часто помішуючи. Цибуля вийде солодкою і смачною. Цибулю очистити і нарізати кільцями
  6. Смаженою цибулею наповнити внутрішню порожнину дорадо, розподіливши цибулю однорідним шаром. Вкласти всередину риби по одному лавровому листку. Смаженою цибулею наповнити внутрішню порожнину дорадо
  7. Дно форми для запікання змастити олією – зовсім трохи, і укласти лист пергаментного паперу, або паперу для випічки. Змастити папір рослинним маслом, щоб він був злегка жирним. Загалом олії має піти до 1 ч. л.
  8. Один помідор нарізати на платівки, товщиною 4-5 мм. І укласти скибочки на папір в один шар. Строго кажучи, це не стільки «для рецепту», скільки для того, щоб риба не пристала до форми та паперу. Помідор трохи посолити. На дно форми укласти пергамент, змащений олією та скибочки помідорів.
  9. Поверх укласти рибу. Очистити зубчик часнику, дрібно натерти його, або розтерти у ступці, і змастити поверхню риби, намагаючись, щоб часник не прилип грудками. Залишками оливкової олії (її має залишитися близько 1 ст. л.) змастити рибу, не пропускаючи, щоб вся поверхня риби балу покрита плівкою оливкової олії.
  10. Другий помідор порізати часточками і укласти в проміжки між дорадо. Укласти у форму дорадо і часточки помідорів
  11. Поставити форму з рибою в розігріту до 200-210 градусів духовку. Запікати 30 хвилин. Далі треба оцінити готовність риби, якщо треба додати часу готування. Але зазвичай півгодини цілком достатньо.

Дорадо у духовці у фользі потребує попереднього маринування у спеціях. Цей процес не забирає багато часу. Маринад просочує рибу від А до Я і надає їй нових смакових якостей. Змінюючи склад спецій можна щоразу приготувати рибку по-новому. Запікається дорадо також швидко, тому ідеально підходить для швидкої, легкої, приємної, а головне смачної вечері. За допомогою фольги риба не обгорає, не залишає “рибного” запаху в духовці, а найголовніше, м’ясо виходить ніжним та соковитим.

Час приготування:

Підготовка продуктів та підготовка до маринування – 5 хвилин,

Маринування – 30 хвилин,

Запікання – 30 хвилин,

Подача страви – 5 хвилин,

Загальний час – 1 година 10 хвилин.

Кількість порцій:

Залежить лише від розміру риби. У мене була зовсім маленька дорадо, тому вийшло 2 порції, саме до романтичної вечері на двох.

Готується:
у духовці

Складові:

Основне блюдо:

  • дорадо – 1шт,
  • картопля – 1 шт,
  • цибуля – 1 шт.

Для маринаду:

  • сіль – щіпка,
  • білий мелений перець – щіпка,
  • червоний мелений перець – щіпка,
  • чорний мелений перець – щіпка,
  • лимонний перець – щіпка,
  • запашний перець – 1 горошина,
  • оливкова олія – 1 ст.л.,
  • лимонний сік – 1 ст.л.
  • базилік – щіпка,
  • чабер – щіпка,
  • перцева м’ята – щіпка.

Для декору:

  • зелень – за смаком,
  • майонез – 1 ст.л.
  • лимонний сік – кілька крапель.

Дорадо в духовці у фользі рецепт покроково з фото

Спочатку підготувати рибу, її потрібно почистити, добре промити. Я не використовую в приготуванні страв рибу цілком, тому в мене вона без голови, плавців та хвоста. Дуже часто будь-яка риба і навіть морська має специфічний муловий запах. Морський карась, залежно від віку, живе на різних глибинах, тому краще перестрахуватися.

Взяти цибулю та картопля, очистити від лушпиння та шкірки, промити під проточною водою. Цибулю нарізати коцьками, а картопля – кружальцями. Також підготувати усі спеції для маринування.

На ринку або в спеціалізованому рибному магазині рибу купуватиме цілком, так можна простежити за її свіжістю. Але можна попросити продавця, щоби рибу почистили і це відбувається на власних очах. Перевага – економія часу вдома.

Взяти невелику миску, всипати по черзі всі спеції. Влити оливкову олію та лимонний сік. Все ретельно перемішати – має вийде запашна кашка. Цією сумішшю потрібно натерти рибку зовні та всередині.

Традиційно я використовую саме ці трави разом, бо вони, як на мене, найкраще поєднуються. Можна використовувати універсальні приправи, але результат уже не той. Можна поєднувати і на власний розсуд спеції, але варто враховувати, що відсутність однієї приправи або додавання нової вже дасть зовсім інший смак. Тож можна експериментувати.

Взяти великий шматок фольги, щоб обернути рибу цілком, без будь-якого просвіту. Під низ дорадо викласти картоплю, на верх – цибулю. Поставити на розігрів духовку. Риба має бути добре загорнута. Коли духовка розігріється, викласти дорадо на середину листа.

Можна лист не використовувати, адже фольга вже служить посудом.

Випікати при температурі 180 градусів протягом півгодини.

Дістати рибу із духовки. Акуратно зняти фольгу та залишки овочів.

На замітку! Запікаючи у фользі, важливо рибу не перетримати, бо замість соковитої та ніжної рибки можна отримати сухе м’ясо. Ну якщо подобається дуже добре просмажена риба, то тоді краще перетримати. Це залежить лише від переваг. Дотримуючись цього принципу дорадо можна на 5 хвилин витягнути раніше або на 5-10 хвилин пізніше.

Викласти рибу на гарну тарілку. І тепер приступаємо до оформлення блюда. За допомогою майонезу зробити сіточку, хвилі чи інші елементи. Зверху присипати сухою чи свіжою подрібненою зеленню. Я використовую сухий кріп у зимовий час, влітку ж віддаю перевагу свіжій зелені, особливо петрушці, селери та кропу. Зверху збризкати трохи лимонним соком.

Дорадо у духовці у фользі вийшло дуже ароматним. М’ясо запашне, соковите, просто тане у роті. Найкраще поєднується з картопляним пюре зі вершковим маслом або відвареним рисом.

Лимонний сік ще більше підкреслює тонкий смак риби. Важливо не зловживати, бо замість вишуканої страви може вийде м’ясо з досить вираженим кислим присмаком. Можна застосувати 1-2 краплі свіжого соку.